Almanya'da Yüksek Lisans Bölümleri ve İş Olanakları

Bu yazımda Almanya'da yüksek lisansa başvurabileceğiniz bölümlere örnekler vereceğim devam yazılarımda ise özellikle mühendislikle ilgili olan daha detaylı bir inceleme yapacağım kafası karışık arkadaşlar için. 

Tarım Ormancılık ve Beslenme Bilimleriyle başlayalım:

Agriculture, Forestry and Nutritional Sciences

Bu alanda genelde botanik, zooloji, kimya ve fizik gibi doğa bilimleri, çalışma alanınıza bağlı olarak önemli bir yol oynayacaktır. Genelde okullar bu konularda lisans düzeyinde bilgi sahibi olmanızı bekler. Ayrıca matematik bilgisi, organizasyonal ve planlama becerilerinin yanında mekanik ve teknik analiz yeteneklerinizin olması beklemektedir. Bununla birlikte, çalışma içeriğini ekonomi ve işletme yönetimi ve tarım bilimleri alanı olarak da belirlemek sizin elinizde.


Gelecekte Tarım 
Günümüzde bu alanda en ilgi çekici ve önemli konulardan biri çevre mühendisliği ve bununla beraber kırsal alanların sürdürülebilir yönetimi diyebilirim. Özellikle Avrupa'da bu konuya büyük bir önem verilmekte ve marketlerde, medyada insanların dillerinde hep organik ürünler ve hayvan hakları büyük yankı uyandırmaktadır. Özellikle Almanya'da bu kadar vegan göreceğimi hiç tahmin etmezdim. Çok fazla vegan, hayvan hakları için protestolar yapılıyor. Özellikle son yıllardaki Greta Thunberg etkisinden sonra iklim değişikliği protestoları iyice arttı. (bkz. FridaysforFuture) Amerika gibi diğer ülkelerin aksine Almanya bu konuları ciddiye alıyor ve buna büyük yatırımlar yapıyorlar.

Dünya nüfusu gittikçe artmakta bu yüzden insanları beslemek için yeni tarım teknolojileri geliştirilmeli. Sadece kırsal alanlarda değil artık ülkeler kentlerde dikey tarım yapmanın en verimli yollarını araştırıyorlar ve çoğu ülke bunlarda kayda değer başarılara ulaştı bile, ilgilileri için güzel bir yazı; Hollanda Dünyayı nasıl besliyor?. Aşağıda bu alanla ilgili birkaç örnek master programı bulabilirsiniz. Üstlerine tıkladığınızda bölümün websitesine gideceksiniz.

Örnek Master Programları:

Art, Art Theory

Sanat Teorisi bölümleri ya da Almanya'nın bu konudaki atılımları hakkında maalesef fazla bir bilgiye sahip değilim. Fakat ben Bremen Üniversitesi'nde okuyorum ve burada genelde sanat ve sanat tarihi üzerine çok güzel ve etkili dersler seminerler oluyor. O yüzden mühendislik eğitiminin yanında sanatla ilgili bir bölüm arıyorsanız Almanya'ya da bir bakmakta fayda olabilir diye düşünüyorum. Aşağıya yine bir iki bölüm bırakıyorum inceleyebilirsiniz.

Importance of Digital Media Marketing | Marketing Eye Global

Örnek Master Programları:

Engineering

Mühendisliğin doğduğu topraklar Almanya... Mühendislik alanında aklınıza gelebilecek her bölümü burada bulabilirsiniz. İster İngilizce ister Almanca ne isterseniz. Evet mühendisliğin babası o yüzden okuması da o kadar kolay değil eğer ki lisans derecenizi Türkiye'de aldıysanız. Genelleme yapmak zorundayım bu konuda maalesef gördüğüm insanların çoğu bu konuda yakınıyor çünkü. Konu şu eğer üniversitede ya da lisede çalışmayı öğrenemediyseniz (ki bu çok muhtemel çünkü eğitim sistemi ezbere dayalı) burada öğrenmek zorundasınız. Çünkü tanıdığım Almanların yüzde doksanı bunu üniversitede öğrenmiş durumdalar ve sistemlerine oturtmuşlar. Onlarla iletişim kurabilmek için sizinde çalışmayı öğrenmeniz ama bunun yanında sosyalleşip bir de üzerine spor yapmalısınız. Gözünüz korkmasın, çünkü bunları burada yapabilmeniz çok daha rahat imkanlar çok fazla ve gerçekten bunlar çok ulaşılabilir. Örnek olarak burada okulumdaki spor imkanlarının ne kadar çeşitli olduğunu görebilirsiniz.

Neyse çok dağıtmadan mühendislik altında çok çeşitli bölümlerde okuyabilirsiniz. Bunlar enerji, nanoteknoloji, uzay ve havacılık, otomotiv, proses, malzeme, yazılım, biyomedikal, iletişim vb. Benim alanım uzay mühendisliği ama makina mühendisliği tabanım olduğu için genel çoğu mühendisliğe ilgim var.  Kafası karışık arkadaşlar için (benimki karışıktı başvururken...) bu bölümleri  ve iş olanaklarını ayrı yazılarda tek tek ele alacağım.


RZ083 SpaceX | Raumzeit
SpaceX şirketinin yüklerini bıraktıktan sonra dikey olarak inen Falcon 9 roketleri

Mühendisliğin iş olanakları genelde yukarıda bahsettiğim konulardan oluşmakta. Fakat bu bölümleri İngilizce okuyacak iseniz en az A2 Almanca bilgisine henüz bölümlere başlamadan sahip olmanızı ve okurken de kurslarla destekleyerek geliştirmenizi tavsiye ederim. Ne kadar yeni jenerasyon aksansız gayet güzel İngilizce konuşsa da hayatınız en azından idare edebilecek düzeyde Almanca bilmelisiniz. Bir kaç örnek bölüm vererek bölümü bitireceğim gerisini ilerde konuşuruz diğer konulardan arkadaşları pek sıkmayalım :)

Örnek Master Programları:

Languages and Cultural Studies

Metin ve bilgi ile uğraşırken dilbilimciler ve kültür bilimcileri hem reklam sektöründe hem de uluslararası işbirliğinde uzman olarak talep görüyorlar. Günümüz küresel ve bilgiye dayalı çalışma hayatında, dilbilimcilerin yetenekleri öne çıkıyor. Alman üniversitelerinde beşeri bilimler öğrencilerine ihtiyaçları var. Bir sürü değişik dil bölümlerini seçme imkanınız var. Bütün dil bilimcilerin ortak yanı ise edebiyat, felsefe ve tarihi insanların kültürel gelişmine göre yorumlamaktır. Bu konulara ilginiz varsa özellikle ingiliz dil ve edebiyatı popüler gözlemlediğim kadarıyla, bu bölümleri araştırabilirsiniz. Yine aşağıda bir kaç örnek vereceğim DAAD'ın sitesinde daha ayrıntılı araştırabilirsiniz.

Örnek Master Programları:

Law, Economics and Social Science 

Uluslararası Hukuk dışında Almanya'da tahmin edileceği üzere ingilizce hukuk eğitimi alamazsınız. Burada hukuk okuma sistemi çok zorlu 4 sene lisans okuduktan sonra 2 sene devlet sınavlarına hazırlanıyorsunuz. Eğer bu sınavları ikinci veya üçüncü senenizde geçemezseniz hukuktan atılıp bir daha hukuk okuyamıyorsunuz. Yeri gelmişken söyleyeyim bu genelde bütün bölümlerde dersler bağlamında var. Mesela Matematik 101 dersinden 3 kere (bu üniversitelere göre değişir.) geçemezseniz bölümden atılıyorsunuz ve Almanya içinde Matematikle ilgili bir bölümde bir daha okuyamıyorsunuz. Neyse hukukta bir kaç bölüm aşağıya bırakırım yine gelelim ekonomiye... 
Law and Economics - Econlib

Bugün neredeyse her sektöre sağlıktan kültürel yönetimlere kadar ekonomi uzmanına ihtiyaç duyuyor. Eğer ekonomi eğitimizi teknolojiyle de birleştirirseniz aranılan eleman olursunuz. Blockchainlerden tutun start-up'lara mükemmel bir alan sizleri bekliyor. Almanya'da ekonomiyle yazılımın, teknolojinin birleştiği çok güzel bölümler bulabilirsiniz. Ekonomi alanında gelişmek istiyorsanız tabiki de matematik ve istatistik alanlarında kendinize güvenli olmalısınız.


Örnek Master Programları:

Medicine

Almanya'da da tıp 6 yıl ve sonunda bir sınava girerek doktor olabiliyorsunuz. Fakat, tabikide buna girebilmeniz o kadar da kolay değil Abitur vermeniz falan gerekiyor. Tıp altında ben daha çok biyomedikal ve genetik sektöründen bahsetmek istiyorum. Türkiye'de maalesef hakedilen değeri labaratuvar eksiklikleri ve bu sektöre olan yatırımın az olması nedeniyle bulamıyorlar. Avrupa'da özellikle Almanya'da bu alanlar çok önemli ve hükümet çok fazla yatırım yapıyor. Covid-19 hastalığında karşımıza çıktığı üzere biyomedikal cihazların önemini anlatmama gerek bile yok.

Biotechnology-Industry Global News24

Örnek Master Programları:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Almanya'da Öğrenciler için Konaklama Bulma

Yüksek Lisans için İngilizce Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır ?