Yüksek Lisans için İngilizce Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır ?

Motivasyon mektubu çoğu üniversite tarafından istenen belki de kabul sürecinizde son kararı etkileyen çok önemli bir belgedir. Eğer diğer adaylarla aranızda çok bir fark yoksa ve o bölümü okuma isteğinizi karşı tarafa etkili bir şekilde geçirebilirseniz bir adım öne geçmiş olabilirsiniz. Fakat şunu da unutmamak gereklidir ki, Almanya gerek eğitim kalitesi gerekse de hayat koşullarının uygunluğu nedeniyle çokça talep gören bir ülkedir, bu yüzden motivasyonunuzu kısa, öz ve etkili bir biçimde karşı tarafa geçirmelisiniz. Hiç kimse iki, üç sayfa hayat öykünüzü okumayacaktır. Sadece empati yapın; siz burada çalışıyorsunuz ve bölüme dünyanın her yerinden bir dönemde en az bin hatta belki de daha da fazla insan başvuruyor, bütün başvuruları okumaya kalksanız ve her biri en az 20 dakika sürse sadece bir ay boyunca başka hiç bir iş yapmadan bunları okumanız ve değerlendirmeniz gerekir... Bu yüzden mektubunuz çarpıcı olmalı ve her kelimeniz bir değer ifade etmeli.  Aşağıda vereceğim adımları kendi hikayenize uygulayarak başarılı bir motivasyon mektubu yazmanız mümkün. Ama şunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın, bunlar sadece okunabilirliğin artması için küçük tüyolar, burada asıl fark sizin hikayenizden kaynaklanacak.


Taslak Hazırlayın

  Hemen yazmaya başlamadan önce odaklanmak istediğiniz ana noktalar hakkında kabataslak bir yazı hazırlamak akıllıca olabilir. Ayrıca sonrasında ana mektubu yazarken kafanızı daha iyi toplayabilmenizi sağlar.

  Taslak yazarken en önemli kısım başvurmak istediğiniz bölümü ve okulu iyi bir araştırmaktır. Genelde bölümlerin sayfalarında modüller olarak pdf kitapçıkları olur. Bunlar bütün bir yüksek lisans sürecinde hangi dönem hangi dersleri alacağınızı içermekle beraber bu derslerin kısa kısa bir sayfayı geçmeyecek şekilde özetleri ve ders sonundaki çıktı amaçlarının derlendiği bilgilendirici  kitapçıklardır. Mesela örnek olarak TUHH'ın Material Science için hazırladığı şu Module Handbook'a göz atabilirsiniz. Bu kitapçıkları ayrıntılı notlar alarak okuduğunuzdan emin olun. Çünkü kabul alırsanız ileride bu dersler karşınıza çıkacak, alakasız olduğunuz bir bölüme sırf ismi güzel diye başvurmak istemezsiniz. Ayrıca özellikle motivasyon mektubunuzda buradaki bazı ilginizi çeken derslere atıfta bulunursanız bölüme olan ilginizi karşı tarafa daha iyi yansıtabilirsiniz.

  Dersler ve bölüm hakkında güzel bir taslak oluşturduktan sonra kendi hikayenizi yazmaya başlayabilirsiniz. Bu bölümü iki parçaya ayırabiliriz; birincisi şuana kadar yaptığınız projeler ve çalıştığınız alanların kısa bir özeti ve bunları neden yaptığınız. İşler ve projelerin arasını kronolojik sırayla ve mantık kurallarına uygun olarak bağlamalısınız. İkinci bölümde ise bu bölümü neden tercih ettiğiniz ve bu alana girmek istemekteki sebeplerinizden bahsedebilirsiniz. Bu alanda özellikle motivasyonuzun yüksek olduğunu karşıdakinin farketmesini sağlamalısınız, "module handbook"a burada atıfta bulunabilirsiniz.

Genel Olmayın, Ayrıntılara Önem Verin

"Makine mühendisliğini okumak çok keyifliydi." ya da "Ekonomiyi ilgi çekici buluyorum." gibi ifadeler çok genel ve sıradan. Bunlar yer doldurmak için söylenen sözler ve okuyanın ilgisini kaybetmesine neden olabilir. Yani tabiki de makine mühendisliği okumak çok keyifliydi yoksa zaten master'ına başvurmazdınız bir zahmet... Bunlar yerine daha açık olun, özellikle hangi derste hangi konuyu araştırırken daha keyif aldınız, neler öğrendiniz ve gelecekte bununla alakalı daha fazla ne öğrenmek istiyorsunuz. Neler istediğinizi bildiğinizi ve öğrenmeye açık olduğunuzu her fırsatta dile getirmenin bir zararı olmaz. 

Somut Örnekler Verin

Bir önceki konuda olduğu gibi sadece "Şu projede çalıştım" ya da "Çok planlı çalışırım ve işlerimi hep zamanında bitiririm" demek yerine özelliklerinizi yaptığınız projeler ya da yaptığınız özel çalışmalar üzerinden anlatmaya çalışın. Mesela "Lisans eğitimim sırasında Mekanik Sistemler grup projemizi yaparken grup liderliği görevini üstlenip gruba özel bir zaman çizelgesi hazırladım. Bu sayede projemizi zamanında istendiği gibi bitirebildik." diye bir yazı sizin organize bir şekilde çalışıp aynı zamanda liderlik görevini de üstelenebileceğiniz gözlemini karşı tarafa yansıtıyor. 

Giriş Gelişme Sonuç



Hepimizin ilkokulda öğrendiği üzere bir doküman yazmak istediğinizde giriş, gelişme ve sonuç düzen ve anlaşılabilirlik açısından kaçınılmazdır. Bu adımda oluşturacağınız mektup çok önemli, çünkü bu sizin bütün başvurularınızda temeli oluşturacak. O yüzden motivasyon mektubunuzu en başta saatlerinizi harcayarak özenli ve düzenli yazarsanız her başvurunuzda baştan bir mektup daha yazmak zorunda kalmazsınız. Öyleyse başlayalım; 

Giriş

Dear Sir or Madam diye bir girişten önce bir başlığınızın olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Mesela şöyle bir başlık stili uygun olabilir:
Master of Science in Power Engineering at TUM
Winter Semester 2020/2021
Motivation Letter
 Devamında böyle bir giriş yapabilirsiniz:

“I am writing this motivation letter in relation to my Master's application at [your chosen university]. As a Bachelor graduate in [field of study] coming from the respected [your previous university], By applying to the program at your university, I am seeking to acquire a vision in the future [field of study] and build my career path in this route."

Gelişme

Gelişme kısmında sıralı olarak geçmiş deneyimlerinizden başlayabilirsiniz:
  • Öncelikle lisans eğitiminizi anlatıp bu eğitim sürecinde yaptığınız projelerden özel katıldığınız kursları anlatabilirsiniz. 
  • Bitirme projenizden bahsedip, bunu neden yaptığınızı ve çıktılarının size neler kazandırdığından bahsedin.
  •  Özellikle bu projelerdeki güçlü yanlarınızdan bahsedin, başvurduğunuz bölümle en alakalı konuları öne çıkarmaya çalışın.
  • Doğal ve orijinal olmaya çalışın, mümkün olduğunca genel cümleleri az kullanın.  
  • En önemli konulardan birisi okumak istediğiniz konuda kararlı ve profesyonel olmanız. Henüz belirlememiş bile olsanız, kendinize uzmanlaşmak istediğiniz bir alan seçin ve o konuda çalışmak istediğinizi, o alanda nelerin eksik olduğunu sizin hangi yenilikleri oraya getirebileceğinizden bahsedin. Öğrencilerin kararlı olmaları genelde önemlidir, profesörler bunlara önem vermekle beraber sizin için pozitif bir etki bırakır.

Mektubu Nasıl Bitirmeli ?

Son paragrafta küçük bir özet çıkarıp, ana amacınızı bir kez daha anlatmakta fayda var. Ne kadar istekli olduğunuzu ve kabul almanız durumunda ne kadar müteşekkir olduğunuzu belirtin. Örnek bir son paragraf aşağıdaki gibi olabilir. 

" With all of my experience listed, I am in search of bringing my career to the next level. The subjects offered in this program are specifically in line with my professional goals. I am aware of the highly competitive demands of the program, but I have the technical thinking ability, ambition and motivation to go beyond the requirements to achieve success at the university. I am eager to gain new experiences, and, in my opinion, this program is the best way to achieve that. Therefore, I would be very proud and happy if I received the admittance for this program." 


Sorularınız varsa lütfen sormaya çekinmeyin. Teşekkürler okuduğunuz için, bol şans. ;)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Almanya'da Öğrenciler için Konaklama Bulma

Almanya'da Yüksek Lisans Bölümleri ve İş Olanakları