Almanya'da Öğrenciler için Konaklama Bulma

Şehirlere bağlı olmakla beraber Almanya'da kalacak yer bulmak başlı başına bir yüksek lisans programları araması ve başvurma süreci diyebilirim. Erasmusla geldiyseniz önceden belki bu sorunla pek yüzleşmemiş olabilirsiniz. Çünkü okulların yurtlarda Erasmus öğrencileri için her zaman bir kontenjanı oluyor. Fakat özellikle yüksek lisans ya da doktoraya geliyorsanız o zaman kabulleri alır almaz konaklama yeri bulmak için kolları sıvamalısınız. 

Benimde Bremen'de konaklama ayarlama sürecim baya sanscılı olmuştu. Okulda yurt çıkmasının bu kadar zor olduğunu bilmediğim için yurtlara başvurmakta geç kalmıştım. Bu da bana altı ay içinde üç farklı taşınma yapmama patladı ne yazık ki... 

Bu yazıda Bremen için farklı konaklama seçeneklerini karşılaştıracağım ve genelde nerelere bakmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. 

Üniversite Yurt Odaları 

Bir okuldan kabul aldıktan sonra bunu kutlamadan hemen önce yapmanız gereken KESİNLİKLE okulun yurduna başvurmanız. Ne kadar önce başvurursanız, size o kadar erken yurt çıkma şansınız olur. Özellikle bir kaç okuldan kabul aldıysanız bile hepsinin yurduna başvurun. Sonra vazgeçtiğiniz okulları iptal edersiniz, depositoyu ödeyene kadar çok bir bağlayıcılığı yok. Bu kısım gerçekten çok önemli çünkü sizin varış zamanınıza okul yurdu çıkarsa bu işi çok rahat halletmiş olacaksınız. Eğer çıkmazsa benim gibi ilk zamanlar biraz sürünmeniz mümkün. 😁 O yüzden kabul alır almaz okulun "Studierendenwerk" kısmına girip gördüğünüz bütün yurt odalarına başvurabilirsiniz. 

Yurt odaları tek kişilik odaların yanında bir kaç kişiyle mutfak ve banyoyu ortak kullandığınız WG (Wohngemeinschaft) denilen odalardan oluşuyor. Aralarında fiyat farkı yok. WG kültürü burada çok yaygın, hatta çalışan ama tek başına yaşayan insanlarda şehirde daha uygun diye paylaşımlı evlerde kalabiliyorlar. 

Ben Bremen'de tek kişlik bir odayı tercih ettim. Ama WG'lerde gayet eğlenceli ve düzenli diyebilirim. Gerçi çok titiz ve düzenliyseniz bazı WG'lerde sorun yaşayabilirsiniz o zaman tanımadığınız bir WG'de kalmaktansa tek odayı tercih edebilirsiniz. 

Tek odada küçük iki gözlü bir ocağın ve buzdolabının da bulunduğu bir mutfağınız ve kendinize ait bir banyonuz vardır. Tek kişilik oda (Einzelzimmer) dediğimiz durum genelde 16 metrekare civarlarında mutfak banyo, yatak dolabın bulunduğu bir odadır. Fiyatları genelde 160 € lardan 400 - 500 € lara kadar çıkabiliyor. Bremen Uni'deki skala genelde 220 - 380 euro tek kişilik odalarda. Benim odamın kirası Şubat 2021 itibariyle 255 €, ama her yılın Nisan ayında 5 €'luk bir zam yapıyorlar aklınızda bulunsun. 

Bremen Uni Tek kişilik odanın Mutfağı ve Girişi
 

Okul yurtlarının yanında bir de özel yurtlar var. Bu yurtların fiyatları genelde okul yurtlarının iki katı oluyor. Bremen Üniversitesi'nde bulunan Galileo yurdunun fiyatları aylık 400 euro'lardan başlıyor ve sizinle bir yıllık kontrat imzalıyorlar. Ama bu yurtta odalar tek kişilik bile değil, mutfağı ve banyoyu başka insanlarla kullanmanız gerekiyor. Bunlarda yer bulma sorununuz genelde olmaz. Ama yine de bütçeniz kısıtlıysa, şehirden şehire farklılık göstermekle beraber bu yurtları çok zorda kalmadıkça tercih etmemenizi öneririm.  

Kalacak Yer Bulmak için Alternatifler

Buraya kadar üniversiteyle ilişkili veya sadece öğrencilerin faydalanabileceği kaynaklara değindim. Bir üniversite yurdu işinizi çook kolaylaştırır. Fakat, yurt çıkmazsa da moralinizi bozmayın, alternatif kaynaklardan illaki bir yer bulacaksınız. Genelde yurt başvurularının yanında bir çok alternatif yere de başvurarak kalacak yerinizi kesinleştirmeniz önemli. Bir çok çeşit özel oda veya ev kiralama seçenekleri mevcut: 

Göstermelik bir foto umarım böyle bir yer bulabilirsiniz :)

  • WG (Wohngemeinschaft): Yurt kısmında da açıkladığım gibi paylaşımlı yurt odalarının yanında insanlar normal daireleri de paylaşımlı kullanıyorlar. Bu tarz yerlerin en önemli avantajı farklı kültürlerden insanlarla beraber yaşama tecrübesi kazanmanız. Farklı yemekler, farklı yaşam tarzları sizin ufkunuzu çok geliştirecektir. Özellikle corona gibi bütün dünyanın evlere kapandığı bir zamanda böyle bir ev sizin gurbette çok kafayı yemeden bu dönemi atlatmanıza da yardımcı olabilir. Tekrar belirtmek istiyorum ama bazı insanlar bu tarz bir yaşama hiç uygun değillerdir. Kendinizi iyi tanımanız gerekiyor. Çünkü avantajlarının yanında dezavantajları da vardır. Kalan herkesin uyumlu ve pozitif olması lazım, eğer bir uyumsuz insan varsa bütün WG hayatı sizin için çok can sıkıcı bir tecrübe olarak kalabilir. Gerçi bu uyumsuz insanlara karşı WG'ler mülakat sistemini geliştirmiş. İşe girer gibi sizi mülakata çağırıyorlar ve sorular sorup sizi tanımaya çalışıyorlar ve kendilerine en uygun adayı seçiyorlar. WG'ler genelde çok yoğun ilgi gördüğü için bu mülakatlarda diğer adayları eleyip odayı kapmalısınız. Özellikle WG odalarına başvururken iki üç paragraflık sizi tanımlayan hobilerinizden bahseden küçük bir önyazı yazmalısınız. Bu yazı sizi özetlemeli ve WG ilanındaki isteklere ve tanımlara paralel olmalı ki mülakat için şansınız yüksek olsun. Aşağıdaki sitelerden kendi özel filtrelerinize göre WG'leri arayabilirsiniz:
  • Facebook Grupları: Bremen'e gelmeden önce bende ilk evimi Facebook gruplarından buldum. Kısa süreli ilanları genelde Facebook'ta paylaşıyorlar. Hiç uzun süreli bir ev bulamazsanız, buradan kısa süreli gelip Almanya'da mülakat görüşmelerine gitmek ev bulma şansınızı daha çok arttırır. Aşağıda örnek Facebook gruplarını bulabilirsiniz. Özellikle spesifik yurtların özel grupları var onlara da kaydolun. Orada da insanlar kendi memleketlerine gidince odalarını bir ya da iki ay kiralamak istiyorlar, genelde o gruplardan paylaşılıyor. 
    • Bremen Türk Öğrenci Topluluğu
    • Wohnheim Luisental(Yurt adı)
    • Üniversitenin Erasmus grupları
    • Uni Bremen WG Börse
    • WG & Wohnung in München gesucht
    • WG-Zimmer & Wohnungen Münster
Buralardan da bir sonuç alamazsanız üniversitenin öğrenci işlerini ve konaklamayla ilgili (Studierendenwerk) bölümünü e-mail yağmuruna tutun. Sizi zor durumda bırakmamak için bir şeyler ayarlayabileceklerine eminim.
 

Bol şans diliyorum. 👍 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Almanya'da Yüksek Lisans Bölümleri ve İş Olanakları

Yüksek Lisans için İngilizce Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır ?